Geïntegreerde systemen Freshteq moeten megasteden voeden

Anton Duisterwinkel is senior businessdeveloper bij Innovationquarter.

Leestijd: 7 minuten

Het Fieldlab Freshteq heeft de ambitie wereldwijd lokale ketenoplossingen te bieden die consumenten in megasteden voldoende gezond en vers voedsel garanderen. Het samenwerkingsverband wil de Nederlandse tuinbouwketen verenigen. Initiatiefnemer Anton Duisterwinkel vertelt over het hoe en waarom.

Overal ter wereld ontstaan en groeien megasteden. De bewoners in die metropolen – zeker in zich ontwikkelende landen – worden voortdurend welvarender en stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit, variëteit, hygiëne, smaak en betaalbaarheid van hun voedsel. Retailers spelen op die trend in en zoeken naar betrouwbare leveranciers. En als zij het niet doen, dan maken de regionale bestuurders zich wel zorgen over de voedselvoorziening. Want de landbouw in deze landen loopt flink achter bij de stedelijke ontwikkelingen.

Het Westland, en daarmee Nederland, staat bekend als een van de grootste en meest innovatieve tuinbouwcentra in de wereld. Geen wonder dus dat de vragen om systeemoplossingen voor betrouwbare voedselvoorziening binnenstromen bij Wageningen University & Research (Wur), Demokwekerij Westland, individuele toeleveranciers en zelfs het ministerie van Economische Zaken. En o ja, of we dan ook het waterbeheer in het landbouwgebied kunnen regelen. En de logistiek. En of het allemaal duurzaam en circulair kan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.