Geïntegreerde proces- en gebouwautomatisering leidt vloeistofproductie in goede banen

Benjamin Bruns is manager procesindustrie bij Beckhoff Automation.

Leestijd: 5 minuten

Engelhard Arzneimittel is een toonaangevende fabrikant op het gebied van receptvrije geneesmiddelen. Zijn producten, zoals het bekende hoestonderdrukkende middel Prospan, worden wereldwijd in meer dan honderd landen verkocht. Met de nieuwe installatie voor vloeistoffen legt het farmaceutische bedrijf de basis voor een duurzame productie – ondersteund door de pc-gebaseerde besturingen en applicatie-ingenieurs van Beckhoff.

Engelhard Arzneimittel is 150 jaar na zijn oprichting nog steeds een familiebedrijf – vijfde generatie alweer. In de vestiging in Niederdorfelden bij Frankfurt werken ongeveer 450 mensen, van wie ongeveer honderd in de productie. Als reactie op de immense toename van de vraag in 2019 zette het bedrijf nieuwe gebouwen neer voor de administratie en de productie. Efficiëntie en duurzaamheid stonden daarbij centraal: de 10.000 vierkante meter grote fabriek ligt niet alleen qua energiebalans onder de KfW55-norm, de nieuwe vloeistofproductie wordt ook voor 100 procent gevoed met groene stroom. Eigen zonnecellen dragen voor ongeveer 20 procent bij aan de elektriciteitsbehoefte.

In Niederdorfelden produceert en verpakt Engelhard geneesmiddelen voor de wereldmarkt. De nieuwe faciliteit is ontworpen voor de vloeibare varianten: van Prospan-hoestsiroop en andere vloeistoffen, die onder meer in kleine zakjes worden afgevuld, tot hoestdruppels. Bij dat ontwerp is al rekening gehouden met grootschalige productie: twee bereidingstanks hebben een volume van tienduizend liter en drie kunnen vijfduizend liter bevatten. Daarnaast zijn er nog tanks voor basisstoffen en tussenopslag.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.