Geen koffer kwijt met systeem Vanderlande

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Eind maart opent London Heathrow zijn spiksplinternieuwe en hypermoderne vijfde terminal. Een slim systeem van snelrijdende karren, lopende banden en volautomatische kranen van Vanderlande zorgt voor het transport van alle koffers naar het juiste vliegtuig. Het bagageafhandelingssysteem uit Veghel is het grootste en meest geavanceerde ter wereld binnen een enkele terminal. Projectdirecteur Henk van Helmond slaagde er met zijn team in om de prestigieuze megaopdracht op tijd en binnen budget af te ronden. Voor dit kunststukje is hij genomineerd voor de High-Tech Systems Action Award 2008.

Begin jaren negentig besloot London Heathrow dat het tijd was voor een fikse uitbreiding. De luchthaven had vier terminals waarvan er drie verouderd waren. Maar ook het aantal passagiers dat tegenwoordig van het vliegveld gebruikmaakt, is veel groter als waar het oorspronkelijk voor is gebouwd. Om het aantal vertragingen terug te brengen, moest er een vijfde terminal (T5) komen met een capaciteit van maar liefst 32 miljoen reizigers per jaar. Ter vergelijking: heel Schiphol verwerkte in 2006 zo‘n 46 miljoen passagiers.

Een belangrijke oorzaak van vertragingen en reizigersfrustraties is de verwerking van de bagage. Hoe irritant is het niet als je nog een uur op je koffer moet wachten nadat je vliegtuig is geland, of erger, dat je bagage helemaal niet komt? Heathrow schreef daarom een tender uit voor de levering van een geavanceerd bagageafhandelingssysteem. Een kolfje naar de hand van Vanderlande Industries. Het Veghelse bedrijf is erin gespecialiseerd. Zo installeerde het dergelijke systemen op de vliegvelden van onder meer Hong Kong, München en Parijs. Maar ook Schiphol doet het met kofferverwerkers uit Veghel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen