‘Geen kans voor domotica in nieuwe WMO’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voorziet onvoldoende in financiering voor domotica of andere technologie waarmee hulpbehoevenden langer zelfstandig kunnen blijven, blijkt uit een rapport in opdracht van systeemintegrator Leertouwer uit Barneveld. De vernieuwde WMO gaat waarschijnlijk volgend jaar in en houdt onder meer in dat een groot deel van de zorg naar de gemeenten wordt overgeheveld.

Een van de doelen van het nieuwe wetsvoorstel is om zelfstandigheid te bevorderen. Hannah de Kruijf van de Hogeschool Utrecht, die het onderzoek uitvoerde, noemt de resultaten dan ook opmerkelijk: ‘Vaak zegt men dat het toepassen van zorgtechnologie of domotica hierbij moet helpen. Het blijkt echter dat de toekomstige WMO geen recht op zorg geeft en totaal niet inspeelt op zorgdomotica.’

Een probleem is ook dat de gemeenten de technologie vaak niet op de radar hebben staan. Ook burgers verdiepen zich onvoldoende in de oplossingen die technologie kan bieden, vindt de onderzoekster.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.