Geen EK, WK, OS of koninklijk tv-beeld zonder Egripment

Frank Senteur is freelance journalist.

Leestijd: 8 minuten

Het begon veertig jaar geleden met een door freelance cameraman Constant Tresfon ontwikkeld speciaal camerasysteem voor filmopnames op een sleepboot. Hij ging ermee naar een vakbeurs, verkocht er gelijk honderdvijftig en Egripment in Nederhorst den Berg was geboren. Anno 2012 heeft het bedrijf tegen de duizend (elektro)mechanische en digitale producten en systemen in het assortiment, is het bij alle Olympische Spelen, EK‘s en WK‘s voetbal actief en wordt het geregeld betrokken bij tv-opnames van het Nederlandse Koninklijke Huis.

’Eind zestiger jaren kreeg ik als freelance cameraman de opdracht om opnames te maken voor de Avro-serie Hollands Glorie‘, vertelt Egripment-directeur Constant Tresfon over de start van zijn bedrijf. ’Die serie speelde zich grotendeels af op een niet al te groot sleepbootje en ik vroeg dus of ik eerst even mocht oefenen met cameraopstellingen, alvorens de echte opnames in Ierland zouden beginnen. Ik dus met filmcamera en driepoot naar Den Helder, maar dat ging voor geen meter. Nergens op dat bootje stond je stabiel; goede opnames kon je wel vergeten. Dat zag er dus slecht uit. Voordat ik cameraman werd, heb ik hts werktuigbouwkunde gedaan en ik had wel een ideetje. Na overleg met de Avro mondde dit uit in de ontwikkeling van de zogeheten JIB-kraanarm, waarmee de camera ook op de smalle gangboorden van het sleepbootje stabiel kon worden gemanoeuvreerd. Mijn JIB deed zijn werk en leverde een belangrijke bijdrage aan het succes van de tv-serie. Toen ik vervolgens naar een beurs in Duitsland ging en in korte tijd honderdvijftig JIB‘s verkocht, betekende dit mijn start als producent van camerasupportsystemen.‘

Inmiddels ontwikkelt, produceert, verkoopt en verhuurt Egripment zo‘n veertig verschillende camerakranen, acht typen remotesystemen, talloze dolly‘s (rijdende camerastatieven), JIB‘s en (elektro)mechanische horizontale en verticale railsystemen voor mini- en ENG-camera‘s. Met deze laatste kunnen bijvoorbeeld honderdmeterlopers, wielrenners of paarden worden gevolgd die op de finish afstormen. Binnen Nederland is Egripment de enige producent binnen deze sector. Wereldwijd zijn er nog pakweg vier serieuze concurrenten, al heeft geen van die vier zo‘n uitgebreid programma als Egripment.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.