Geautomatiseerde assemblage testkaarten voor snelle PCR-test

Thijs Rupert
Leestijd: 6 minuten

Midiagnostics brengt een draagbare Covid-19 PCR-test op de markt die binnen een half uur de uitslag geeft. Demcon ontwikkelde de machinale assemblage van de testkaartjes.

Voor corona werkte Midiagnostics nog aan automatische bloedtests, zoals het bepalen van bloedwaarden. De spinoff van het Belgische researchinstituut Imec speelde daarmee in op de trend waarbij medische diagnostiek steeds meer verschuift van het laboratorium naar het point of care. Dat kan een kliniek zijn, de huisarts, de patiënt thuis of een met spoed ingerichte teststraat. Het bedrijf uit Heverlee werkt daarvoor samen met de vermaarde Johns Hopkins University uit de VS.

Toen de pandemie zich aandiende, besloot Midiagnostics de ontwikkeling van een PCR-test voor Covid-19 voorrang te geven. Het doel: zo snel mogelijk uitslag op locatie. Dus niet 24 tot 48 uur wachten nadat je je hebt laten testen in een van de grote teststraten. Midiagnostics realiseerde zich dat dit veel sneller kon. Die tests moesten wel betrouwbaar zijn, dus mikte het op moleculaire tests op basis van polymerase chain reactions (PCR). Die zijn in theorie veel gevoeliger dan de bekende antigen-zelftests.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.