Geactueerde handschoen moet ouderen handje helpen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Roessingh R&D en het Nationaal Ouderenfonds zijn samen met Zweedse en Zwitserse partners begonnen met de ontwikkeling van een geactueerde handschoen voor ouderen met verminderde handfunctie. Door aandoeningen als artritis, een beroerte of neuropathie√ęn, maar ook door leeftijdsgerelateerd verlies van spiermassa, wordt het soms lastig om alledaagse taken uit te voeren. De Ironhand-handschoen moet in dat geval extra kracht bieden bij relevante handbewegingen. Ook moet de handschoen gebruikt kunnen worden voor training.

Voor het project, dat financieel ondersteund wordt door ZonMW en het Europese Ambient Assisted Living-programma, is drie jaar uitgetrokken. Vanuit Zwitserland zijn de ‚ÄėZwitserse ouderenbond‚Äô Terzstiftung en specialist in revalidatieapparatuur Hocoma betrokken. Vanuit Zweden doen robothandschoenspecialist Bioservo en de gemeente Eskilstuna mee. De aftrap was vorige maand bij het Roessingh in Enschede.

De partners mikken op een handschoen die als elke andere handschoen gedragen kan worden. Sensoren en software moeten de intentie van de drager interpreteren en waar nodig extra kracht leveren. De energie hiervoor komt van een accu op de arm of elders die hooguit een paar honderd gram weegt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.