Gartner: autonome voertuigen op hype-piek, wearables zakken in dal

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

In zijn jaarlijkse hype cycle-rapport voor opkomende technologieën plaatst Gartner autonome voertuigen, het internet of things en spraak-naar-spraakvertalingen op de hype-piek. Volgens de analist zijn de verwachten nu zo hoog gespannen dat de resultaten voorlopig alleen nog maar tegen zullen vallen voordat de beloften waargemaakt zullen worden. Bij wearables is dat al een beetje waarneembaar.

De hype cycle is volgens Gartner het typische patroon waarmee innovaties de markt bereiken. Het begint met een innovation trigger, die een veelbelovende toekomst voor de innovatie voorschotelt. De verwachtingen beginnen dan rap te groeien, maar de innovatie is nog niet volwassen genoeg om ze waar te maken. Gevolg: al snel wordt een peak of inflated expectations bereikt, waarna de verwachtingen de through of disillusionment in glijden. Ondertussen blijft de innovatie rijpen en er komen langzaam aan daadwerkelijke toepassingen. Via de relatief lange slope of enlightenment wordt zo uiteindelijk het plateau of productivity bereikt.

Voor enkele technologieën is dat bijna zo ver. Gebaaraansturing is begonnen aan de langzame klim uit het dal en zal binnen twee tot vijf jaar gevestigd zijn. Ook virtual reality beklimt nu de slope of enlightenment, maar zal daar vijf tot tien jaar voor nodig hebben. Verder zijn professionele autonome voertuigen hard op weg naar algemene adoptie. Voor 3d-printen geldt een vergelijkbare situatie; voor professionele toepassingen is het bijna gevestigde technologie, maar consumententoepassingen glijden juist hard weg in de through of disillusionment, samen met onder meer cryptovaluta’s, vragen stellen in natuurlijke taal en augmented reality. Ook machine learning en wearables beginnen dit dal in te glijden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.