Ga voor blauw

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Bij idealisten staat duurzaamheid allang hoog op de agenda. Het is een kwestie van tijd voordat het een requirement is voor alle machines en systemen. Daar is Jeroen Rondeel van ingenieursbureau Blue Engineering heilig van overtuigd. Een cruciale taak is weggelegd voor ontwikkelaars. Rondeel legt uit dat je met een paar eenvoudige tools een wereld van verschil kunt maken. Hij brengt zijn kennis over via de training ‘Design for sustainability’ van High Tech Institute.

Ecologisch gezien, heeft de coronacrisis een aantal positieve gevolgen. De beperkende maatregelen beïnvloeden immers onze mobiliteit. Minder auto’s op de weg vertaalt zich in drastisch minder files en dus in minder uitlaatgassen. Op mondiaal niveau zie je de effecten terug in bijvoorbeeld Earth Overshoot Day. Dat is de dag in het jaar waarop we met z’n allen meer grondstoffen en voedingstoffen hebben gebruikt dan de aarde in dat jaar kan produceren. Al decennia schuift die dag gestaag naar voren. In 2020 sprong Earth Overshoot Day zo’n drie weken naar achter, naar 22 augustus.

Fijn natuurlijk, maar nog altijd blijven er ruim vier maanden over die het herstellend vermogen van de aarde te boven gaan. Milieuafspraken zoals het Parijs-akkoord uit 2015 proberen de trend te keren. ‘De wereld begint te ontwaken en wij als techneuten staan aan de voet van die verandering’, aldus Jeroen Rondeel, directeur van ingenieursbureau Blue Engineering. ‘Sterker nog, we kunnen een gigantisch grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de footprint door in designs continu scherp te zijn op duurzaamheid. Van architect tot engineer, iedereen kan daar zijn verantwoordelijkheid nemen. Het vraagt soms alleen een beetje lef.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen