Ftnon neemt meerderheidsbelang in Lacquey

Alexander Pil
2 maart 2015

Food Technology Noord-Oost Nederland (Ftnon) uit Almelo heeft een aandeel van 51 procent verworven in het Delftse Lacquey. Die spin-off van de TU Delft ontwikkelt robotgrijpers met twee menselijke trekken: ze kunnen goed omgaan met productvariatie en hun greep is uiterst voorzichtig. Dat sluit prima aan bij de activiteiten van Ftnon, dat geavanceerde machines bouwt voor de verwerking van onder meer vlees, groente en fruit. Welk bedrag met de deal is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

‘Op dit moment wordt het picken en placen van groente en fruit gedaan door mensenhanden’, schetste Lacquey-cto Martijn Wisse het probleem een paar jaar geleden in Mechatronica&Machinebouw. ‘Er zijn mensen die de hele dag paprika’s van de lopende band pakken en ze een halve meter verder in een bakje doen. Het is gek dat zo’n proces nog niet is geautomatiseerd. Het probleem zat ’m altijd in het grijpen.’ Met onderactuatie slaagden Delftse onderzoekers erin om onder meer paprika’s en witlof op te rapen zonder deze te beschadigen. Wisse richtte samen met Richard van der Linde Lacquey op om de vinding te vermarkten.

Ftnon wil de robothand in zijn machines integreren. ‘We kunnen completere lijnen leveren’, zegt Wilco Fauth, een van de drie Ftnon-directeuren, in FD. Hij denkt daarbij vooral aan het sorteren en automatisch verwerken van groente. ‘Dat is eentonig en inspannend werk.’ Een goede plek dus om robots in te zetten en de mens te ontlasten.