Frontale aanval Feda en VNU op Het Instrument
VNU Exhibitions lanceert met branchevereniging Feda de nieuwe beurs Industry & Automation binnen de Industriële Week. Deze stap betekent dat de VNU de crisistijd uitkiest voor een frontale aanval op Het Instrument, de belangrijkste beurstitel van branchevereniging FHI. Binnen Het Instrument is industriële automatisering al sinds 2000 een van de hoofdthema‘s.
Het grootste evenement van de FHI staat al jaren onder druk door teruglopende bezoekersaantallen. Sinds 2000 kelderde het bezoekersaantal van Het Instrument met 40 procent. Ondanks radiospots en uitgebreide promotiecampagnes kregen vooral de laatste twee edities klappen. In 2006 zakte het aantal bezoekers naar 23 duizend, twee jaar geleden bleef de teller steken op slechts 18 duizend.
De Industriële Week, die sinds 2002 in zijn huidige vorm draait, deed het de afgelopen jaren beter. VNU ontkwam echter evenmin aan de beursmalaise. In acht jaar tijd verloor dit evenement ook een vijfde van zijn bezoekers, maar het aantal geïnteresseerden dat naar Utrecht trok, bleef over de edities van 2006 en 2008 stabiel.
De FHI relativeert het contrast. ’Zoals bij elke grote vakbeurs nemen de bezoekersaantallen af‘, zegt woordvoerder Linda Dekker. ’Wat we als FHI niet doen, is steeds verschillende titels bij elkaar voegen om daar de (natuurlijke) terugloop te verdoezelen. Commerciële organisaties moeten die benadering wel doen vanwege hun winstmaximalisatiedoelstelling: gedeelde overhead en extra catering.‘
Gedownscaled
Hoe dan ook, de huidige zet van partners VNU en de Feda plaatst de FHI voor een moeilijke keuze. Achteraf gezien, beging de branchevereniging een strategische blunder door Het Instrument te verplaatsen van november (editie 2006) naar de tweede helft van mei (editie 2008). In het persbericht van november 2006, waarin de FHI de tegenvallende resultaten en de verplaatsing van najaar naar voorjaar bekendmaakt, valt te lezen: ’De meeste bezoekers en potentiële bezoekers zijn beslissers of medebeslissers. We weten dat die mensen op dit moment en misschien wel elk jaar in de herfst een hele drukke agenda hebben. Het is een van de redenen waarom de brancheorganisatie, op verzoek van haar leden, Het Instrument in 2008 weer in het voorjaar zal gaan organiseren.‘ In hetzelfde persbericht wijst FHI-directeur Kees Groeneveld indirect op de Industriële Week: ’Dat past ook beter in de kalender als het gaat om aanpalende beurzen die in het najaar plaatsvinden.‘
Grote vraag is hoe de FHI op VNU‘s move gaat reageren. De Amersfoortse vereniging staat voor een lastig dilemma: de lenteperiode aanhouden, of weer naar het najaar verhuizen en een op een de concurrentie aangaan met de Industriële Week. ’De beurs is in elk geval niet in mei‘, laat de FHI weten. ’We besluiten binnenkort tussen april Jaarbeurs of september Rai.‘

Bron: VNU Exhibitions

Bron: persberichten FHI en het branchemagazine Signalement.
Dat de FHI pas over een tijdje met details komt, is niet verbazingwekkend. Aanstaande mei organiseert de vereniging de beurs Electronics & Automation, waarvoor ze nu nog standhouders werft. De FHI wil de aandacht niet afleiden, want met E&A concurreert de organisatie immers feitelijk ook met haar eigen Het Instrument. De beurs huisvest ook industriële elektronica, naast laboratoriumtechnologie en industiële automatisering.
Zelf ziet de leiding van de FHI dat niet zo. ’We denken in de activiteiten voor onze leden en niet in termen van concurrentie. De beurs Electronics & Automation is samen met de leden bewust gedownscaled naar een beurs met standaard stands. Omdat veel elektronicabedrijven en leden ook de mogelijkheid willen blijven behouden om op Het Instrument te staan, is ervoor gekozen de timing zo veel mogelijk af te stemmen, zodat die bedrijven desgewenst elk jaar kunnen exposeren. Op E&A gaat het echt om de elektronicaproductieketen. Op Het Instrument is de elektronica veel meer enabling voor de applicatiebranches industriële automatisering, laboratoriumtechnologie en medische technologie‘, aldus Dekker van de FHI.
Opgewaardeerd
Industry & Automation van VNU Exhibitions krijgt een jaarlijkse frequentie. In oneven jaren neemt het evenement de plaats in van Industrie & ICT, een beurs die dit najaar nog onder zijn huidige titel doorgang vindt. Vanaf 2010 gaat Industry & Automation in de even jaren op in de Industriële Week.
’De nieuwe vakbeurs richt zich op zowel de proces- als productie-industrie en is met honderdtwintig exposanten in één klap de grootste in zijn soort in de Benelux‘, aldus VNU Exhibitions. De FHI bestrijdt deze stelling overigens. ’We hebben de VNU-directie aangesproken op de onjuistheid van het bericht. Het Instrument Industriële Automatisering is twee maal zo groot als wat nu wordt gelanceerd als de grootste industriële-automatiseringsbeurs van de Benelux‘, zegt Dekker van de FHI.
Met de ingreep schept VNU Exhibitions meer orde in zijn eigen beursaanbod. De organisatie zegt dat bedrijven de afgelopen jaren soms moeilijk konden kiezen tussen de beurs Industrie & ICT en het deel fabrieksautomatisering van Aandrijftechniek binnen de Industriële Week. ’In 2008 werd het heel zichtbaar dat het aanbod fabrieksautomatisering versnipperd was binnen het Industriële Week-concept en de beurs Industrie & ICT. Het was lastig voor zowel bezoekers als exposanten, die zich afvroegen waarom wie waar stond‘, zegt Annette Bos, projectmanager Industrie & ICT.
VNU lijkt de zware recessie aan te grijpen om aandeel te veroveren in een markt die het moeilijk heeft met de geslonken marketingbudgetten. De gevolgen daarvan zijn intussen volop voelbaar. Het Mikrocentrum uit Eindhoven stelde de voor maart geplande Industrial Automation Solutions (IAS) al uit naar juni. Het is volgens sommige bedrijven die vorig jaar deelnamen aan dit evenement nog maar de vraag of deze editie überhaupt nog doorgaat. Door juist nu een jaarlijks evenement in de Industriële Automatisering aan te kondigen stuurt VNU dus ook aan op een ramkoers met het Mikrocentrum.
De FHI (Federatie Het Instrument) werd oorspronkelijk door bedrijven opgericht als beursorganisatie, met als doel zich niet te laten uitmelken door commerciële organisatoren. Wat dat betreft, kiest de Feda voor een totaal andere benadering. ’Wij zijn geen beursorganisatie die is opgewaardeerd tot branchevereniging. We zijn geen uitvoerend instituut‘, zei Feda-voorzitter Egbert Stremmelaar onlangs in Mechatronica Magazine. ’Dat kunnen anderen veel beter. (…) Voor een beurs werken we samen met professionele partijen, zoals bij de Industriële Week. Samen met zo‘n partij ontwikkelen we een visie, waarna deze partij voor de uitvoering zorg draagt. Daar willen we geen geld aan verdienen.‘
Op dit moment kiest de Feda voor VNU Exhibitions. In ruil voor haar steun mag de federatie optreden als gastvrouw en krijgt ze uitgebreide exposure op de Industriële Week. Stemmelaar van de Feda geeft aan dat het best wat mag kosten. ’Onze doelstelling is een succesvolle beurs‘, zegt Stremmelaar, die in het dagelijks leven directeur is van de businessunit Elektrische en Mechanische Aandrijvingen bij Eriks Aandrijftechniek in Schoonhoven. ’Onze leden gaan voor leads en omzet en er is marketingbudget. Als je stopt met marketing, kun je de deuren van je bedrijf sluiten. Een beurs is een fantastisch middel om leads te genereren. Wij zien waarde in dit concept. Onze leden kijken niet naar kosten, ze kijken naar kosten per lead en kosten per omzet.‘