Frencken presteert matig, maar blijft investeren

Ondanks de onstuimige wereldwijde groei in semicon-equipment en analytische markten, slaagt de Frencken Group er niet in om daar echt van te profiteren. Het presteert redelijk in mechatronica, maar in automotive heeft het tegenwind. Over het geheel zijn de prestaties matig. Tegelijkertijd moet het bedrijf investeren om de groei bij zijn belangrijkste klanten bij te benen.

René Raaijmakers
31 mei

Het in Singapore gevestigde bedrijf ontwikkelt en maakt vooral hoogwaardige mechatronica. Het heeft de strategie om die kennis voor meerdere klanten en marktsegmenten in te zetten. Belangrijkste afzetmarkt is Nederland, met grootafnemers Philips Healthcare en Thermo Fisher.

Frencken zet zijn mechatronica wereldwijd af. Nederland is de grootste afzetmarkt met klanten Philips Healthcare en Thermo Fisher. Dat laatste bedrijf heeft ook een belangrijke productievestiging in Tsjechië.

Het bedrijf doet het goed in het mechatronicasegment, waarvan de omzet vorig jaar met 4,5 procent groeide naar 468 miljoen euro (689 miljoen Singaporese dollar). Dit deel maakt inmiddels 87,5 procent uit van Frenckens totale activiteiten.

Frencken omzet mechatronica per jaar, jaarverslag 2022.

In totaal behaalde Frencken in 2022 een omzet van 535 miljoen euro (786 miljoen Singaporese dollar), een marginale stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2021. De dalende omzet in de divisie IMS, die veel aan de automotive-industrie levert, trok de omzet omlaag. Ook de winst viel daardoor met 38 miljoen euro lager uit dan in 2021 (41 miljoen euro).

Mechatronicaontwikkeling en -productie vormt met 87,5 procent van de omzet verreweg de grootste activiteit van de Frencken Group.

Bestuursvoorzitter Dato’ Gooi Soon Chai noemt in het recent verschenen jaarverslag als oorzaken de vertraging van de wereldeconomie door geopolitieke spanningen, de stijgende rente en toenemende inflatie. Tegelijkertijd namen de bedrijfskosten in zijn belangrijkste afzetmarkt Europa (lees: Eindhoven en omgeving) toe. Dan was er ook nog de waardevermindering van de euro ten opzichte van de Singaporese dollar, wat het totaalplaatje niet vrolijker maakte.

Frencken maakte in 2022 afspraken met klanten over kostendeling en zegt door te gaan met de verbetering van de faciliteiten in al haar vestigingen. Daarbij gaat het om draaifrees-, frees- en meetmachines, uitbreiding van de cleanroom, nieuwe productielocaties en de groei van mensen, laat Rutger van Galen weten. Hij nam enkele maanden geleden de verantwoordelijkheden bij Frencken Mechatronica voor Europa en de VS over van Fokko Leutscher.

De investeringen voor de uitbreidingen zijn even pijnlijk, ‘maar zijn ze essentieel om de Groep voor te bereiden op toekomstige groei bij onze belangrijkste klanten’, aldus Chai in het jaarverslag. ‘Onze strategie is samenwerken met deze toonaangevende hightechbedrijven in meerdere industriesegmenten, en (…) een hoge mate van bedrijfsdiversiteit die voor meer stabiliteit en veerkracht zorgt.’

In semicon ervaart Frencken een vertraging. In tegenstelling tot andere grote first tier suppliers rond Eindhoven is de omzet van de toeleverancier bij ASML veel minder dan bij peers VDL ETG en NTS. Wel bedient het Thermo Fisher, dat ook deels in de halfgeleidermarkt zit. Frencken produceert in Maleisië voor verschillende frontend klanten in de markt voor halfgeleiderequipment, met name om deze afnemers te helpen om hun voetafdruk in Azië te verhogen. Chai vermeldt trots complimenten te hebben ontvangen van een nieuwe Amerikaanse klant ‘voor de ontwikkeling en levering van boxen voor het transporteren van wafers in vacuüm’.