Fraunhofer Twente onderzoekt productie composieten

Alexander Pil
1 november 2017

Samen met bedrijven uit Overijssel en Gelderland gaat het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente de productieketen voor thermoplastische composieten optimaliseren. Die lichte en sterke materialen kunnen bijvoorbeeld leiden tot lichtere en dus energiezuiniger vliegtuigen, en daarmee tot een reductie van de CO2-uitstoot. Overijssel en Gelderland hebben sterke bedrijvigheid op dit gebied. Onder leiding van Ten Cate Advanced Composites in Nijverdal bundelen zij nu de krachten, om de hele productieketen onder de loep te nemen. Ook het Fraunhofer Project Center (FPC) – een samenwerking van de Universiteit Twente en Saxion met het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie in Aken – werkt hieraan mee.

Ten Cate en Fraunhofer trekken een consortium op het gebied van productie van thermoplastische composieten.

FPC gaat, samen met Ten Cate, bijvoorbeeld kijken naar halffabricaten die zijn toegesneden op de toepassing. Samen met Reden in Hengelo start FPC de ontwikkeling van nieuwe simulatietechnieken om de composieten efficiënt in te zetten. Het nieuwe consortium vormt zo een kenniscluster op het gebied van hightech materialen, doordat er bedrijven aansluiten uit de hele keten.

Het consortium ontvangt voor het project ‘Produce – Kostenefficiënte productietechnologie voor duurzame thermoplastische composieten’ een subsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). In totaal gaat er ruim vier miljoen in het project; de provincies Overijssel en Gelderland, het Rijk en de bedrijven zelf steken er ook geld in.