Fraunhofer-sensor moet samenwerking mensen en robots verbeteren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Fraunhofer-Institut für Siliziumtechnologie (Isit) heeft een kracht- en koppelsensor ontwikkeld die mensen en robots veilig moet kunnen laten samenwerken. Robotarmen voorzien van het nieuwe metertje hebben het door als ze in aanraking komen met een mens, en ze kunnen hun beweging in een reactie daarop onmiddellijk stilzitten. Een klap van de robot krijgen in de fabriekshal, is er dan ook niet meer bij.

De sensor kan gewoon worden aangebracht op het staal van de robotarm. Hij werkt als een rekstrookje: als een draad oprekt, neemt zijn weerstand toe en, als er een stroompje loopt, de stroomsterkte af. Het verschil met conventionele modellen is echter dat de Duitsers één vierkant stukje silicium als hart van de sensor kozen. Elke zijde ’hangt‘ aan een bruggetje, die eveneens fungeert als weerstandsmeter. Bij de minste aanraking van het silicium blokje verandert de mechanische spanning die op de vier bruggen staat, en resulteert dus in een meetbare weerstandsverandering.

Het Fraunhofer heeft ook aan de centjes gedacht. ’Eenmaal in massaproductie genomen, verwachten we dat onze sensor veel goedkoper is dan conventionele krachtmeters. Daarmee zijn ze breed inzetbaar‘, zegt Isit-baas Jörg Eichholz. De sensor is tevens minder foutgevoelig en hij kan helpen bij het programmeren van robots.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.