Fraunhofer-robot brengt onbekende omgeving zelf in kaart

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Mobiele robots worden al toegepast als schoonmakers, om inspecties uit te voeren en om bij rampen op zoek te gaan naar overlevenden. Ze hebben echter een belangrijke handicap: in een onbekend gebied kunnen ze niet aan de slag zonder plattegrond. Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut hebben een set algoritmes ontwikkeld waarmee robots hun weg kunnen vinden in een omgeving die nog niet in kaart is gebracht.

’Om onafhankelijk te kunnen navigeren moet een mobiele robot voldoen aan verschillende eisen‘, weet Christian Frey, engineer bij het Fraunhofer-instituut voor optronica, systeemtechnologie en beeldverwerking (IOSB) in Karlsruhe. ’Hij moet zichzelf kunnen lokaliseren in zijn onmiddellijke omgeving, hij moet voortdurend zijn positie herberekenen terwijl hij zich verplaatst en hij moet tegelijkertijd zijn plattegrond aanpassen.‘

Om dit te kunnen bereiken, hebben Frey en zijn collega‘s een toolbox van algoritmes ontwikkeld die de Fraunhofer-robot op zijn ingebouwde computer kan draaien. De robot hangt verder vol met sensoren zoals odometers die de wielomwentelingen meten, traagheidsmeters die de versnellingen registreren en afstandssensoren die bepalen hoeveel ruimte er is ten opzichte van bijvoorbeeld muren, trappen, bomen en struikgewas. Camera‘s en laserscanners leggen de omgeving nog verder vast en assisteren bij het in kaart brengen. De Fraunhofer-software gebruikt al deze input om de precieze locatie van de robot af te leiden en om een plattegrond te genereren die continu kan worden geüpdatet. Fraunhofer noemt het proces simultaneous localization and mapping (Slam).

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.