Fraunhofer meet metaalspanningen met ingegoten sensor

Clara Dorrepaal
Leestijd: 2 minuten

Fraunhofer-onderzoekers presenteren een intelligente fietspedaal die de fietser helpt om zijn kracht beter te richten. Dat kan met sensoren ingegoten in de lichtmetalen crank, de stang die het pedaal met de trapas verbindt. Volgens de onderzoekers is dit een voorbeeld van intelligente gietdelen.

Onderzoekers aan de Fraunhofer-instituten voor Manufacturing Technology and Applied Materials Research, Structural Durability and System Reliability en Integrated Circuits werken in het Inguss-project samen om elektronische en elektromechanische componenten in gietstukken te integreren. De moeilijkheid is dat de temperaturen tijdens het gieten van het metaal op kunnen lopen to meer dan zevenhonderd graden Celsius. De gevoelige elektronische onderdelen kunnen daar slecht tegen. Het gietproces en de te integreren componenten vereisen dus aanpassing. ’We beschermen de componenten met speciale isolerende materialen en passen het proces aan om beschadigingen te voorkomen‘, aldus Christoph Pille van het Fraunhofer in Bremen. Het ingieten RFID-transponders bijvoorbeeld maakt het mogelijk componenten te traceren, te identificeren en te beschermen tegen vervalsing.

In de crank van de fietspedaal zitten twee piëzo-sensoren die registreren hoe gelijkmatig de fietser trapt. In het prototype, dat te zien was op de Hannover Messe, sturen de sensoren de geregistreerde data draadloos naar een pc. In de praktijk zou dit een PDA of een mobiele telefoon zijn. Zo kan de fietser ongepaste biomechanische spanningen voorkomen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.