Fraunhofer maakt inspectierobot voor windmolens

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Fraunhofer-instituut heeft een machine ontwikkeld om windturbines te inspecteren. De robot moet beschadigingen zowel aan als onder het oppervlak van de rotorbladen kunnen detecteren. Deze bladen krijgen zware lasten te verduren. Volgens het onderzoeksinstituut is hun Riwea-robot nauwkeuriger dan menselijke inspectie. Het is namelijk een lastige klus om op grote hoogte grote oppervlakten van dichtbij te onderzoeken – de rotorbladen kunnen zestig meter lang zijn.

Voor de inspectie beschijnt het apparaat het oppervlak met infrarood licht. Een temperatuurcamera met hoge resolutie kan uit het gemeten patroon fouten detecteren. Daarnaast is een ultrasoon systeem beschikbaar en een normale camera met hoge resolutie. De Riwea kan zelf langs een touw omhoog klimmen naar de rotor en beweegt zich vervolgens met een systeem van touwen langs de bladen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.