Fraunhofer integreert ultraplatte speakers in muur

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Op de IFA-beurs in Berlijn zal het Fraunhofer-instituut een serie platte luidsprekers demonstreren die eenvoudig op de muur of in meubilair zijn te integreren. Voor goed geluid hebben speakers over het algemeen ruimte nodig. Het membraan moet immers ongestoord kunnen trillen. Dunne luidsprekers boeten daarom tot nog toe in op hun kwaliteit. In samenwerking met Sennheiser Electronic zijn onderzoekers van het Fraunhofer-instituut voor digitale mediatechnologie (IDMT) uit Ilmenau er wel in geslaagd een ultradun exemplaar te maken dat geen hinder ondervindt van zijn beperkte bewegingsruimte.

’Deze nieuwe generatie heeft een toonbalans en een akoestische druk die zo goed zijn dat ze zelf voldoen aan de eisen van professionele bioscopen en concertzalen‘, stelt Sandra Brix van Fraunhofer IDMT. Het researchcentrum haalde zijn inspiratie uit de luidsprekers in geavanceerde koptelefoons. De elektrodynamische speakertjes worden groepsgewijs met elkaar verbonden, wat resulteert in een bijzonder hoge geluidskwaliteit. Brix: ’Zelfs als je ze direct op de muur monteert, kunnen ze frequentie halen tussen 100 Hz en 20 kHz. Daarmee onderscheiden we ons van conventionele platte luidsprekers die alleen goede karakteristieken halen als je ze een eindje van de muur zet.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.