Fraunhofer-instituut ontwikkelt goedkope ponssensor

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Fraunhofer-instituut voor oppervlakte-engineering en dunne films heeft een goedkope kleine sensor ontwikkeld voor metaalponsen. Door slijtage kunnen ponsmachines na verloop van tijd verkeerd gevormde gaten slaan of niet door het metaal heendringen. Als deze misvormde onderdelen ongemerkt verder gaan, dan levert dat later in de productielijn vertragingen op. Met de sensor kunnen de ponsmachines direct meten of ze hun gaten goed slaan.

De sensor bestaat uit een laagje koolstof op een dun metalen schijfje. Als de druk op deze koolstofcoating toeneemt, daalt de elektrische weerstand. Daardoor is de kracht die de pons op het metaal uitoefent nauwkeurig te meten. De sensor is slechts twee millimeter dik en heeft een diameter tussen de 2,0 en 2,5 centimeter. Volgens het Fraunhofer-instituut is dit slechts een tiende van de grootte die commercieel beschikbare sensors hebben. Het instituut maakt de technologie nu geschikt voor massaproductie. De onderzoekers denken dat hun vinding tot 90 procent goedkoper kan worden gemaakt dan de huidige modellen. Ook denken ze dat hun sensor voor andere doelgebieden te gebruiken is, zoals het meten van de knijpkracht in boutverbindingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.