Fraunhofer experimenteert met klinken en plakken

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Het Fraunhofer Instituut experimenteert met een techniek die lijmen en klinken combineert. Dat kan het samenstellen van nieuwe composietstructuren fors verbeteren. Een robot kan al klinknagels plaatsen. Hij moet binnenkort ook kunnen plakken.

Vliegtuigfabrikanten verbinden sinds jaar en dag het plaatwerk van hun machines met klinknagels. Voor een beetje vliegtuig zijn honderdduizenden van deze pluggen nodig. In het verleden toonde onder meer onderzoek van de TU Delft al aan dat het slaan van klinknagels in aluminium plaatwerk erg nauw komt. Bij het klinkproces vervormt de nagel. Hij drukt daarbij tegen de gatranden van de platen die hij verbindt. Het slaan van de klinknagels mag niet te zacht, maar ook niet te hard. In beide gevallen verzwakt de klinknagelverbinding. Vandaar dat dit proces intussen is gerobotiseerd.

Ondertussen komen nieuwe generaties lichtgewicht composietmaterialen op zoals Glare, een laminaat van aluminium en glasvezel dat zijn oorsprong vond aan de TU Delft. Ook worden nog lichtere structuren onderzocht, zoals koolstofvezelversterkte polymeren. Klinknagels worden nog steeds het meest gebruikt voor het verbinden van deze structuren, omdat de industrie te weinig vertrouwen heeft in lijmen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.