Franse robot met Belgisch brein helpt handje in de zorg

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

De schattige Nao-robots blijken bijzonder goed te zijn in het enthousiasmeren van mensen. Het Oostendse Zora Robotics buit dat uit om verzorgend personeel te assisteren. Met hun input breidt de robot bovendien steeds zijn repertoire uit.

De aandoenlijke Nao-humanoïdes van Aldebaran Robotics breken bepaald geen snelheidsrecords als ze lopen en kunnen nauwelijks iets tillen. Toch heeft het Oostendse Zora Robotics ze al in ruim tweehonderd zorginstellingen over heel de wereld gestationeerd. Met de juiste software blijken de Nao’s – of Zora’s, zoals het bedrijf ze noemt met zijn software – namelijk goede diensten te kunnen bewijzen aan onder meer ouderen, getraumatiseerde kinderen en mensen met een autistische stoornis. ‘Zora kan revalidatieoefeningen voordoen aan groepen ouderen’, geeft medeoprichter Tommy Deblieck als voorbeeld. ‘De fysiotherapeut krijgt daardoor tijd om mensen individueel te helpen en er hoeven minder patiënten te stoppen als ze pijn krijgen. Bij autistische kinderen blijkt het goed te werken dat een robot maar één emotie tegelijk heeft. Ze hebben vaak moeite met emoties en tijd nodig om die te verwerken. Met de robot krijgen ze die tijd, waardoor ze sociale vaardigheden kunnen aanleren.’

Het begon allemaal op een zakenreis van Deblieck met zijn zakenpartner Fabrice Goffin in 2010. Het tweetal werkte aan een smartphonegebaseerde hotelbutler, en was hiermee aanbeland in Qatar. ’s Avonds in de hotelbar ontdekten ze dat ze beide grote Star Wars-fans waren. ‘Tegen het einde van de avond hadden we beslist dat we de wereld wilden overnemen met robots’, blikt Deblieck terug.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.