‘Forse dalingen in machine- en gereedschapomzetten’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De orderstatistieken van machines en gereedschappen zijn over het eerste halfjaar van 2009 fors gedaald. Dat concludeert Vimag, een sectie van de Federatie Productietechnologie (FPT), uit een rondvraag onder zijn leden. Positief is dat de omzetten in het tweede kwartaal slechts een paar procent lager zijn dan in het eerste kwartaal. Dat kan een indicatie zijn voor het bereiken van de bodem in de crisis.

De orderportefeuille voor gereedschappen bedroeg 56,2 miljoen euro, een daling van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling doet zich voor over de volle breedte van de branche, maar wordt het sterkst gevoeld bij de niet-verspanende verbruiksgoederen (-40 procent). Van de gereedschapomzetten kwam 41,1 miljoen euro uit verbruiksgoederen, 3,4 miljoen uit investeringsgoederen, 10,6 miljoen uit meetgereedschappen en 1,2 miljoen uit overige gereedschappen.

In het machineorderboek stond voor 32,2 miljoen euro aan bestellingen. Dat is een derde van de score uit het eerste halfjaar van 2008. Verspanende machines liepen met 70 procent terug, niet-verspanende machines met 45 procent, aldus het rapport.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.