Foodmachinebouwer Ftnon koopt productportfolio Dofra

Alexander Pil
22 september 2015

Het Almelose Food Technology Noord-Oost Nederland (Ftnon) neemt het productportfolio van Dofra Foodtec uit Horst over. De afgelopen jaren maakte Ftnon in zijn lijnen al regelmatig gebruik van de Limburgse speciaalmachines voor voedingsmiddelen, zoals uienschillers en paprikaontkerners. Dofra Foodtec gaat verder onder de naam Ftnon Dofra.

Ftnon, dat onderdeel is van participatiemaatschappij Active Capital Company, neemt alleen de immateriële zaken over. ‘Wat achterblijft, is een productielocatie’, legt Ftnon-directeur André van der Wei uit. ‘Deze wordt de komende jaren verder ingezet waardoor de verwachting is dat het bedrijf blijft groeien.’ Zowel de ontwikkeling als de productie van de machines blijven bij de locatie in Horst plaatsvinden. Niet alleen de machines, maar ook de bijbehorende besturingskasten en software worden in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd. ‘Met de overname hebben wij enorme kennis binnengehaald. Ook kunnen wij de producten optimaliseren en volledig afstemmen op de vraag van de klant’, aldus Van der Wei die verwacht met de overname zowel nationaal als internationaal te kunnen groeien.

Eerder dit jaar nam Ftnon het Delftse Lacquey over. Die spin-off van de TU Delft ontwikkelt robotgrijpers met twee menselijke trekken: ze kunnen goed omgaan met productvariatie en hun greep is uiterst voorzichtig.