Fontys vergroot 3d-kennis

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Fontys Hogeschool Engineering Eindhoven heeft Rein van der Mast aangetrokken als deskundige op het gebied van 3d printen. De onderwijsinstelling ziet voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd in het opleiden van vakmensen met grondige kennis van het nieuwe vervaardigingsproces. Daaraan heeft de markt steeds meer behoefte, temeer daar de productontwikkeling en bijbehorende realisatie een andere invulling vereist dan gebruikelijk is.

Rein van der Mast studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft. Ruim twintig jaar geleden liet hij al prototypen van onderdelen van consumentenproducten 3d printen. Sinds 1998 adviseert hij anderen op het vlak van additive manufacturing via zijn bureau Solide. De afgelopen drie jaar was Van der Mast manager design & engineering bij Additive Industries.

Van der Mast noemt zichzelf revelator AM design paradigm. Met design paradigm bedoelt hij het complex van elkaar veelal tegenwerkende factoren waarbij de beste oplossing een compromis betreft. Wie bij het rechtstreeks 3d printen van metalen voorwerpen bijvoorbeeld een zo hoog mogelijke dichtheid wil behalen, voegt veel energie toe. De uitzetting en krimp die daardoor ontstaat, doet de positienauwkeurigheid echter afnemen. Zo ook bij ondersteunende structuren. Meer ervan leidt veelal tot een nauwkeuriger resultaat, maar ook tot meer verbruik, langer printen en meer nabewerken. Meer dan voorheen moet volgens Van der Mast de ontwerper met deze aspecten en hun onderlinge wisselwerking bekend zijn. Een ontwerper kan niet langer simpelweg zijn ontwerp bij de werkvoorbereider neerleggen zonder verdere betrokkenheid. Hij moet bekend zijn met de mogelijkheden en beperkingen die met 3d printen samenhangen evenals hoe ze te slim te combineren met conventionele vervaardigingsoplossingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.