Fom-valorisatieprijzen voor magnetocalorische materialen en euv-lichtzuivering

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Hoogleraar Ekkes Brück van de TU Delft heeft de Fom Valorisatieprijs 2016 gewonnen. Eigenlijk bezig met dataopslag stuitte Brück op een zogeheten magnetocalorisch materiaal, dat onder meer kan worden ingezet voor nieuwe koeltechnologieën, efficiëntere warmtepompen en opwekking van elektriciteit uit laagcalorische warmte.

De prijs voor het beste valorisatiehoofdstuk in een proefschrift gaat dit jaar naar Slava Medvedev, die eind vorig jaar cum laude promoveerde aan de Universiteit Twente. Hij deed onderzoek naar reflecterende multilaagoptieken voor euv-straling onder leiding van Fred Bijkerk. In zijn valorisatiehoofdstuk beschrijft Medvedev werkbare oplossingen voor het zuiveren van euv-licht, die inmiddels door de industrie worden toegepast.

Aan de Valorisatieprijs is een geldbedrag van 250 duizend euro verbonden, aan de Valorisatiehoofdstuk Prijs vijfduizend euro. De winnaars nemen hun prijs 17 januari 2017 in ontvangst tijdens het natuurkundecongres Physics@Veldhoven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.