Fom-valorisatieprijs naar Mapper-initiator Pieter Kruit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Stichting Fom kent zijn jaarlijkse Valorisatie Prijs toe aan de Delftse hoogleraar deeltjesoptica Pieter Kruit. Hij krijgt 250 duizend euro voor zijn onderzoek op het gebied van elektronen- en ionenoptiek en zijn actieve rol bij het benutten van deze kennis in een industriële context. De bekendste spin-off uit de koker van Kruit is Mapper, maar hij stond ook aan de wieg van Delmic, dat confocale lichtmicroscopie en elektronenmicroscopie in één apparaat weet te combineren.

’Kruit staat bekend als iemand die als geen ander de eigenschappen van een ’harde‘ wetenschapper met die van een echte ingenieur in zich verenigt‘, vindt de jury. ’Hij heeft een indrukwekkend trackrecord opgebouwd op het gebied van benutting van wetenschappelijke kennis en heeft zowel de ’ogen‘ verbeterd waarmee we naar de nanowereld kijken als ook de ’handen‘ om die wereld te manipuleren.‘

In het kielzog van Kruit krijgt Silke Diedenhofen de Valorisatiehoofdstuk Prijs 2011 ter waarde van vijfduizend euro. Zij identificeerde diverse toepassingsmogelijkheden voor de lichtgeleidende nanodraden waarop zij promoveerde bij de Fom-Amolf-groep Nanowire Photonics in Eindhoven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.