Focus op veiligheid legt Pas Reform geen windeieren

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Royal Pas Reform ontwikkelt slimme machines en geïntegreerde technologie waarmee kippenboeren het uitbroeden en verwerken van kuikentjes kunnen automatiseren. Voor vragen over machineveiligheid pakken de engineers uit Zeddam regelmatig de telefoon om advies in te winnen bij Pilz.

Kippenbroederijen leveren per week gemiddeld een tot anderhalf miljoen kuikentjes af. De grotere bedrijven komen zelfs makkelijk aan de drie of vier miljoen per week, zeker na de schaalvergroting die zich de afgelopen decennia in deze industrie heeft doorgezet. Omdat het eten van kippenvlees nergens religieuze beperkingen kent – zoals voor koeien- en varkensvlees wel geldt – worden de dieren over de hele wereld geconsumeerd en is de vraag dus gigantisch. De productie van kippen is bovendien efficiënt; in vergelijking met andere consumptiedieren eten kippen weinig en produceren ze veel. In zes tot acht weken is een kuiken volgroeid en klaar voor de slacht.

Royal Pas Reform is gespecialiseerd in vrijwel alle technologieën die nodig zijn in broederijen. Het bedrijf uit Zeddam begon ruim honderd jaar geleden met op petroleum gestookte houten broedmachines. Die systemen zijn inmiddels geëvolueerd tot geavanceerde, volledig geïsoleerde kasten waarin de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie nauwkeurig worden gereguleerd. Die nauwkeurige klimaatbeheersing is een gevolg van de switch die het bedrijf als eerste leverancier ter wereld maakte. ‘We benaderen het proces niet meer vanuit de techniek, maar vanuit het kuiken. Wat heeft dat kuiken nodig om de hoogste kwaliteit te halen?’, zegt Eddy Gunsing, teamleider productengineering bij Pas Reform. ‘Dat vraagt om perfecte klimaatcondities en transportsystemen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.