Focal brengt eerste exoskelet-arm naar de markt

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Focal Meditech uit Tilburg treedt na meer dan een decennium ontwikkelen naar buiten met een ‘exoskelet-arm’. De Exoarm is bedoeld voor mensen die door een spierziekte, dwarslaesie of neurologische aandoening een verminderde armfunctie hebben. De robotarm wordt niet expliciet bestuurd, maar meet de intentie van de gebruiker aan de hand van subtiele bewegingen en versterkt deze.

De robotarm is ontworpen om op een elektrische rolstoel te bevestigen. Daar wordt de energie van betrokken en het gewicht op afgewenteld. De arm kan voorzien worden van specifieke instructies en karakteristieken voor de gebruiker.

Focal werkt sinds 2005 aan het systeem, aanvankelijk onder de werknaam McArm. In 2011 ontving het bedrijf hiervoor een Pieken in de Delta-subsidie. Nu heeft Focal het systeem op de Rehacare-beurs in Düsseldorf onthuld. De arm is nog niet commercieel beschikbaar. In eerste instantie wordt het op kleine schaal uitgerold om het met gebruikerservaringen nog wat verder te ontwikkelen. De komende een tot twee jaar moet het systeem dan geleidelijk ruimer beschikbaar worden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.