FMTC verkent grenzen modelgedreven machineontwerp met open source

Peter Soetens is senior researcher bij FMTC.

Leestijd: 9 minuten

Onlangs heeft het FMTC een project afgerond waarin de deelnemers een machine-emulator hebben gebouwd voor het geautomatiseerd testen van besturingen. Waar mogelijk hebben zij daarbij gebruikgemaakt van open source. In dit artikel belicht FMTC-onderzoeker Peter Soetens de gevolgde modelgedreven aanpak, de voorwaarden voor componentengebaseerd softwareontwerp en de rol van open gereedschappen.

De aanwezigen op Hightech Mechatronica 2008 zullen kunnen beamen dat hardware-in-the-loop (Hil)-simulatie, modelgedreven ontwerp en codegeneratie en -validatie de hot topics zijn in mechatronisch ontwerp van machine- en motorbesturingen. Is dit enkel met commerciĆ«le software te realiseren of kan open source hier ook een rol spelen? Deze vraag is de leden van het Leuvense Flandersā€˜ Mechatronics Technology Centre (FMTC), de Vlaamse machinebouwers, niet ontgaan. De afgelopen jaren stampten zij projecten uit de grond om te onderzoeken hoe zij deze ontwerptechnieken en -processen in hun productontwikkeling kunnen inzetten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.