FMTC-robot bindt strijd aan met menselijke badmintonner

Andrei Bartic is projectleider bij het Flanders‘ Mechatronics Technology Centre (FMTC).

Leestijd: 5 minuten

Het FMTC heeft de eerste badmintonrobot ter wereld gemaakt. Net als hightech productiemachines combineert hij snelheid, nauwkeurigheid en intelligentie. De Leuvenaren gaan de robot gebruiken om nieuwe technologieën, zoals energieopslag in supercondensatoren, draadloze controle en zelfdiagnose te demonstreren.

Badminton is de meest dynamische racketsport ter wereld: het pluimpje is al eens gemeten met een snelheid van 421 km per uur; de reactietijd is gemiddeld één seconde in een match op recreatief tempo, maar veel kleiner bij smashes van professionals. Alle actie (in het enkelspel) speelt zich af op een veld van 5,18 bij 13,4 meter. Om hierin mee te kunnen, moet een badmintonrobot binnen een seconde tot vier meter afleggen, van stilstand tot stilstand. Dit vereist een minimale versnelling van 16 m/s2.

Een mobiele robot met een versnelling van 16 m/s2 realiseren, is een echte uitdaging. Onder normale omstandigheden halen robots op wielen niet eens de helft daarvan. De beperkende factor voor de versnelling is de wrijvingscoëfficiënt tussen het wiel en de ondergrond. Alternatief is een stappende robot die, net zoals mensen, snel kan accelereren door zich tegen de grond af te zetten. De praktische realisatie en de controle daarvan is echter niet vanzelfsprekend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen