FMTC maakt machines beter door modelgebaseerd ontwerp

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Midden vorig jaar startte het Flanders‘ Mechatronics Technology Centre (FMTC) een onderzoeksprogramma rond het modelgebaseerde ontwerp van machines. Door modellen te gebruiken tijdens het ontwerp verhoogt de kwaliteit van de machines. Daarenboven dalen de ontwerptijd en -kosten sterk zodat bedrijven op kortere tijd met nieuwe producten op de markt kunnen komen. Op 24 april tijdens de Model-Driven Development Days (MDD 2013) in Eindhoven stelt FMTC de eerste resultaten uit dit nieuwe onderzoeksprogramma voor. In een eerste presentatie wordt het gebruik van modellen tijdens het ontwerp van de nieuwe versie van FMTC‘s badmintonrobot toegelicht. Een tweede presentatie toont hoe tot 25 procent brandstofreductie wordt bekomen door modellen te gebruiken bij het ontwerp van een hybride aandrijflijn.

In hun opzet om innovatieve machines op de markt te brengen worden de Vlaamse machinebouwers tijdens hun ontwerpproces meer en meer geconfronteerd met de toenemende complexiteit van hun producten. Enkel met behulp van computerondersteuning op basis van modellen slagen de ontwerpers er nog in om snel en efficiënt optimale producten te ontwerpen. Op vraag van enkele toonaangevende Vlaamse bedrijven startte FMTC daarom vorig jaar een nieuw onderzoeksprogramma rond het ontwerp van machines met computermodellen.

Christophe Thomas, manager Controls Development bij Spicer Off-Highway Belgium, was nauw betrokken bij de definitie van dit programma: ’Bij Spicer Off-Highway Belgium zijn we een aantal jaar geleden gestart met het intensieve gebruik van modellen tijdens het ontwerp van nieuwe transmissies. Via het nieuwe programma van FMTC blijven we op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van modelgebaseerd ontwerp.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.