FMTC en Sirris nemen energieopslag voor machines onder de loep

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

FMTC en Sirris starten in samenwerking met de VU Brussel en de KU Leuven een collectief onderzoeksproject naar energieopslag voor machines. Net zoals voertuigen hun kinetische energie bij het remmen tijdelijk in een vliegwiel kunnen opslaan, zo zouden machines hun bewegingsenergie ook even kunnen parkeren.

Dat gaat vooral op voor dynamische en cyclische bewegingen. Vaak is daar piekvermogen nodig en komt er bij remmende bewegingen veel energie vrij. Met nieuwe technologische ontwikkelingen is energie lokaal op te slaan en snel weer vrij te geven. Verschillende leden van het FMTC zeggen behoefte te hebben aan onderzoek naar energieopslag. De stijgende energieprijzen zijn een belangrijke drijfveer.

Aandrijflijnen zijn energievreters, maar ze hebben ook een hoog potentieel voor energie-optimalisatie. Met recente ontwikkelingen zoals supercapaciteiten en composietvliegwielen met magnetische lagers is energie kortstondig lokaal op te slaan en weer vrij te geven. Integratie van deze componenten in machines met globale optimale controle en energie-efficiënte aandrijflijnen is nog steeds een uitdaging.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.