FMTC bundelt R&D-krachten rond lerende machines

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Flanders‘ Mechatronics Technology Centre (FMTC) heeft samen met de Vlaamse universiteiten KU Leuven, VU Brussel en UGent een kennisplatform opgericht rondom zelflerende machines. De apparaten van de toekomst zullen zich autonoom aanpassen aan veranderende omstandigheden en zo continu een optimale werking garanderen, verwachten de partners. Schattingen tonen dat de productiviteit daarmee met tien procent omhoog kan en het energieverbruik met tien procent omlaag. De opgebouwde kennis binnen het platform moet ertoe leiden dat deze lerende machines uit Vlaanderen komen. Het IWT ondersteunt het initiatief via zijn programma Strategisch Basisonderzoek (SBO) met bijna 2,5 miljoen euro.

Om te kunnen voldoen aan de steeds scherpere eisen op gebied van flexibiliteit en productiviteit moeten productiemachines zoals weefmachines en maaidorsers optimaal worden aangestuurd. Traditionele aanstuurtechnieken hebben een aantal belangrijke beperkingen. Enerzijds vereisen deze technieken dat de ontwerper tijdens het ontwerp de aanstuurparameters nauwkeurig afstelt en anderzijds dat deze parameters niet variëren tijdens het gebruik van de machine. Het exact afstellen van de aanstuurparameters is echter geen sinecure voor de complexe productiemachines. Bovendien variëren de werkingscondities van de machine meestal sterk en zouden de aanstuurparameters op deze variaties moeten kunnen inspelen door op een gepaste manier mee te variëren.

Deze beperkingen van traditionele stuuralgoritmes kun je oplossen door het gebruik van lerend gedrag in de aansturing. De machine zal dan automatisch de optimale stuurparameters aanleren en deze aanpassen in functie van variërende omgevingscondities. Verschillende Vlaamse universiteiten werken al geruime tijd aan zulke lerende methodes. Volgens FMTC zijn deze ontwikkelingen echter gefragmenteerd en staan ze soms ver af van concrete implementaties op machines. Het instituut heeft alle spelers daarom samengebracht en een concreet plan opgesteld om in Vlaanderen een kennisplatform rond lerende stuurstrategieën voor productiemachines op te richten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.