FME-voorzitter vindt numerus fixus op TU Delft onbegrijpelijk

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De TU Delft heeft voor de studies werktuigbouwkunde, lucht- en ruimtevaart, en klinische technologie al veel meer vooraanmeldingen ontvangen dan dat er plaatsen beschikbaar zijn. De Delftse studentenraad sprak begin deze maand daarom zijn zorgen uit over de dreigende tsunami van eerstejaars. Een numerus fixus zoals twee jaar geleden zou het probleem oplossen maar dat is volgens zowel de Studentenraad als het Delftse College van Bestuur niet wenselijk.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink heeft het nieuws met verbazing gelezen: ‘Het is geen verrassing dat technische studies in trek zijn. Afgelopen jaren groeit het aantal studenten dat een technische studie wil doen. Het was te voorspellen dat dit ook voor het komende studiejaar het geval zal zijn. Ik deel de opvatting van het College van Bestuur dat een numerus fixus onaanvaardbaar is. Maar uit de berichtgeving spreekt nog geen gevoel van urgentie. Het komt op mij over of er nog geen plan ligt. Of ze nu pas gaan nadenken over eventuele uitbreiding. Daar had al lang over nagedacht moeten zijn. De bedrijven uit de technologische industrie staan te springen om goed opgeleide medewerkers. Je kunt dan niet zeggen: ‘Het past nu even niet in de gebouwen en onderwijsschema’s dus we laten er minder toe.’ Als een bedrijf een extra order krijgt zetten ze ook alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. Nee zeggen is dan geen optie.’

Dezentjé gaat deze week langs bij het Delftse College van Bestuur om de situatie te bespreken en ‘te kijken of en waar wij de helpende hand kunnen bieden’.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.