FME-voorzitter hamert op innovatiekracht bij informateur

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

FME-voorzitter Ineke Dezentjé heeft in een gesprek met informateur Mariëtte Hamer de nadruk gelegd op het belang van de technologische industrie, en wat ervoor nodig is om deze te stimuleren. Een van de belangrijkste punten voor Dezentjé was dat het aankomende kabinet van innovatie de hoogste prioriteit moet maken, want ‘innovatiekracht is exportkracht’.

Door teruglopende omzet en aanhoudende hoge kosten vanwege de coronacrisis, hebben veel bedrijven zich genoodzaakt gezien om investeringen in innovatie terug te schroeven, wat herstel van de crisis belemmert. ‘We moeten ons immers uit de crisis innoveren’, benadrukt Dezentjé. ‘Omdat wij onze economie niet op een rijkdom aan grondstoffen of op een enorme beroepsbevolking kunnen bouwen, moeten we het van innovatie hebben om internationaal concurrerend te zijn.’ Ze heeft er daarom bij Hamer voor gepleit om de r&d-uitgaven voor Nederland snel te verhogen naar 3 procent van het bbp, al sinds 2000 de Europese streefnorm.

Daarnaast wil FME dat er zo snel mogelijk een herstelplan komt. De branchevereniging verzoekt de straks onderhandelende partijen via de informateur daarom ook om éérst een herstelplan op te stellen en deze zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen, voordat de overige onderwerpen van een regeerakkoord aan bod komen. Dezentjé: ‘Nederland staat voor enorme uitdagingen. Technologie is de sleutel om deze transities in goede banen te leiden en een nieuw normaal te creëren die de manier waarop we met elkaar samenleven zal verbeteren. Maar dan moeten de bedrijven in de technologische sector wel op volle kracht vooruit kunnen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.