FME vindt stakingen metalektro ‘onbegrijpelijk en schadelijk’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

FME heeft forse kritiek geuit op de acties die afgelopen vrijdag hebben plaatsgevonden bij metaalbedrijven als drukmiddel in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Metalektro. ‘De acties die de bonden hebben gevoerd, zijn onbegrijpelijk en schadelijk’, vindt Peter Bongaerts, eerste onderhandelaar van FME. Hij stelt dat ‘wij een goed aanbod hebben gedaan voor een nette loonontwikkeling van jaarlijks 1,5 procent in de komende twee jaar. Daarnaast hebben we voorstellen gedaan voor het aanpassen van de cao aan de huidige tijd, dit om de industrie en de werkgelegenheid hier in Nederland te kunnen houden én laten groeien.’ Bongaerts noemt de acties onbegrijpelijk ‘omdat we een goed aanbod hebben gedaan’ en schadelijk ‘omdat veel bedrijven nog aan het herstellen zijn van de crisis.’ Hij roept de bonden op om nog eens goed naar het eindbod van de werkgevers te kijken ‘en niet te staken maar aan de onderhandelingstafel te werken aan een goede toekomst voor onze industrie’.

De vakbonden vinden het bod van 1,5 procent te laag. Ze eisen 3 procent loonsverhoging met een minimum van 900 euro per jaar. Ook zijn ze verbolgen over andere voorstellen zoals een flexibilisering van de arbeidsrelatie (‘Komen en gaan wanneer de baas fluit’), verslechtering van de regelingen voor 55+-plussers en verkorting van de ww-periode.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.