FME: Tekort arbeidskrachten acute bedreiging voor groei

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De technologische industrie is een belangrijke groeimotor voor de Nederlandse economie. Uit de conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de technologische industrie op het hoogste niveau is sinds de start van de waarneming in de industrie in 1985. Tegelijkertijd blijft FME zich grote zorgen maken over het tekort aan goed opgeleid personeel – een fundamentele randvoorwaarde voor innovatiekracht en verdere groei.

De bedrijven in de sector hebben in 2018 een vliegende start gemaakt. Per saldo heeft 25,3 procent van de bedrijven de omzet in het afgelopen kwartaal zien stijgen. Ook de bezettingsgraad in de industrie – de benutting van de productiecapaciteit – is ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 toegenomen. Een van de belangrijkste factoren voor de technologische industrie is buitenlandse afzet. Zo’n twee derde van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. Uit de CBS-enquête blijkt dat in het vorige kwartaal de buitenlandse omzet in alle sectoren is toegenomen en ook komend kwartaal is de verwachting dat deze trend doorzet.

Een op de vijf ondernemers in de metalektro ervaart een tekort aan arbeidskrachten, en in de scheepsbouw en lucht- en ruimtevaart zelfs een op de vier ondernemers. Daar is het ervaren gebrek aan goed opgeleid personeel in een jaar tijd geëxplodeerd van 4,6 naar 26,8 procent. Over het algemeen is het aantal ondernemers in de technologische sector dat het tekort aan vakkrachten als een belemmerende factor voor verdere groei ervaart, verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal ondernemers dat een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte aangeeft, is in een jaar tijd verdubbeld naar ongeveer 8 procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.