FME: ‘Nederlands zorgstelsel verhindert technologische innovatie’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

In een nieuwe campagne uiten de FME-CWM en tien brancheverenigingen in de medische technologie kritiek op het Nederlandse zorgstelsel. De bekostigingsstructuur zou de inzet van technologie in de gezondheidszorg tegenwerken en bij beleidsmakers heerst het idee dat technologie de zorg duurder maakt. Terwijl juist het tegenovergestelde waar is, stellen de brancheverenigingen. Vooral door personeel werk uit handen te nemen zou technologie bakken met geld besparen. Bovendien ontstaat er door de vergrijzing een tekort aan personeel in de zorg, die technologie zou kunnen oplossen. Veertig procent van de verwachte tekorten over vijftien jaar zouden met nu beschikbare technologie kunnen worden opgelost, becijferde onderzoeksbureau Boer & Croon voor de FME.

De financieringsstructuur is totaal ongeschikt voor investeringen in medische technologie, zegt de brancheorganisatie. Zo krijgen ziekenhuizen een vergoeding per behandeling, waardoor het lastig is om grote investeringen te doen. Daarnaast kan technologie helpen om zorg van het dure ziekenhuis naar de huisarts te verplaatsen, maar dat is op het moment voor beide partijen ongunstig: het ziekenhuis loopt inkomsten mis en de huisarts krijgt het drukker zonder dat daar vergoeding voor is geregeld. Verder zouden de administratieve drempels bij het toelaten van nieuwe technologie te hoog zijn.

De brancheorganisaties hebben een website en bijbehorend magazine gelanceerd om medische technologie bij de politiek onder de aandacht te brengen. Volgens hen is het ook economisch een belangrijke sector, met meer dan tweeduizend bedrijven werkzaam in het gebied en een export van meer dan vier miljard euro per jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.