FME: ‘Minimaal 100 miljoen extra nodig voor circulaire economie’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Op het FME symposium Circulaire Maakindustrie riep voorzitter Theo Henrar het toekomstig kabinet op om minimaal 100 miljoen extra te investeren in de circulaire economie. Dit kan 7,2 miljoen ton CO2 reduceren, de helft van de opgave van de industrie.

In Nederland is circulariteit helaas nog geen core business, constateert branchevereniging FME. De deelnemende partijen, waaronder ook de Metaalunie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO, willen daarom een doorbraak creëren door Brussel de juiste wetten en regels op te laten stellen. Daarnaast is een zogenoemd ‘digitaal product paspoort’ een belangrijk instrument, vonden de panelleden. ‘Digitalisering en circulariteit zijn aan elkaar verbonden en veel bedrijven moeten nog grote digitale stappen te zetten’, aldus Henrar. Ook klanten kunnen impact maken door eisen te stellen aan de toeleverende keten.

Een succesvolle energietransitie kan niet zonder de overgang naar een circulaire economie, stelt FME. Op dit moment is de economie nog grotendeels lineair; we delven en verwerken grondstoffen nog steeds tot producten die we na gebruik weggooien. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.