FME: geen dubbele dip

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bedrijven in de technologische industrie verwachten geen nieuwe terugslag en denken eind 2012 het niveau van voor de crisis bijgehaald te hebben. Dat blijkt uit een halfjaarlijkse conjunctuurtest die brancheorganisatie FME vorige week publiceerde. De test is gebaseerd op peilingen onder leden.

De omzet in de technologische industrie is in de eerste helft van dit jaar gemiddeld met 5,1 procent toegenomen. Er zijn echter wel grote verschillen in groei tussen de bedrijven. Waar 55 procent een stijging meemaakte, had 36 procent te maken met een daling van de omzet. De omzetgroei werd aangewakkerd door een sterke groei van de export. Deze groeide in de eerste helft van 2010 gemiddeld met 7,5 procent.

De tweede helft van 2010 zal niet in het teken staan van een dubbele dip, verwachten de bedrijven. De omzet zal zelfs nog iets toenemen. Gemiddeld wordt een stijging van de omzet van 5,3 procent verwacht ten opzichte van de eerste helft van 2010, al kent ook dat cijfers een stevige spreiding. Voor 2011 verwachten ondernemers een afname van de groei, maar met 4,7 procent op jaarbasis geen reden tot alarm, al was het maar omdat daarna de economie steviger zal aantrekken met 7,5 procent op jaarbasis in 2012. Daarmee zal de sector eind 2012 terugkeren op het niveau van voor de de crisis.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.