FME: extra jaar stufi voor bètamaster

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bètatechnische masterstudenten moeten een jaar extra studiefinanciering krijgen om de ongelijkheid met eenjarige masters op te heffen. Dat bepleit voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink vandaag in het Financieele Dagblad. Liefst ziet zij dat de masterfase voor bètastudenten helemaal met basisbeurs wordt gefinancierd, als ’ultieme aanmoediging‘ om te kiezen voor bètatechniek.

De Tweede Kamer bespreekt deze week een wetsvoorstel om de studiefinanciering in de masterfase af te schaffen. Met ingang van volgend collegejaar zouden masterstudenten een beroep moeten doen op een sociaal leenstelsel. Omdat bètastudies anders dan de meeste andere studies een tweejarige master kennen, zouden bètastudenten een jaar extra moeten lenen. Dat werkt ontmoedigend, vindt Dezentjé Hamming-Bluemink, en dat is schadelijk in een tijd dat er een groot tekort aan bèta‘s op de arbeidsmarkt wordt voorspeld.

Minister Verhagen van EL&I en staatssecretaris Zijlstra van OCW reageerden volgens Scienceguide vooralsnog laconiek op de aantijging van inconsistent beleid. Het zou slechts om een geringe extra bijdrage gaan: 20 euro per maand extra bij terugbetaling van de lening.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.