FME en Metaalunie onderzoeken skillspaspoort voor maakindustrie

Alexander Pil
3 november 2021

De arbeidsmarkt is dynamischer dan ooit: banen veranderen steeds sneller. Een deel van de beroepen die we over tien jaar hebben, bestaat nu nog niet eens. Mensen leren voortdurend nieuwe skills. Diploma’s zeggen dus steeds minder over wat iemand echt kan. Skills (kennis, vaardigheden en houding) van een medewerker zeggen veel meer. Maar hoe weet je als werkgever welke skills iemand heeft? En hoe toon je als (potentiële) medewerker aan dat je bepaalde skills hebt?

FME en Koninklijke Metaalunie hebben adviesbureau Boer & Croon gevraagd een verkenning te doen naar de eventuele introductie van een skillspaspoort voor de maakindustrie. Zo’n paspoort zou medewerkers en bedrijven kunnen helpen. Het geeft inzicht in wat mensen daadwerkelijk kennen en kunnen. Daarmee vergroot het de vijver aan potentiële kandidaten voor een functie. Daarnaast kan een skillspaspoort medewerkers meer zelfvertrouwen en regie over hun eigen loopbaan geven. Niet voor niets zien we overal initiatieven ontstaan rondom skills en het skillspaspoort.

De invoering van een skillspaspoort is echter geen eenvoudige zaak. Is het de moeite waard voor de maakindustrie om ermee aan de slag te gaan? Boer & Croon interviewde ruim 20 spelers en experts. Daarnaast deed het uitgebreide deskresearch naar diverse initiatieven in binnen- en buitenland en de stand van het onderzoek. FME-leden kunnen het rapport gratis downloaden.