FME: bescherm techbedrijven en werknemers als een recessie toeslaat

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

FME dringt er bij de Nederlandse regering op aan voorbereidingen te treffen voor de zogenaamde ‘deeltijd-WW’, een regeling die tijdens de crisis van 2008-2009 werd gebruikt om technische banen te beschermen. De branchevereniging vreest dat zonder zo’n regeling een nieuwe recessie meer schade zou aanrichten dan noodzakelijk. Recente tekenen wijzen op een mogelijke economische neergang in de nabije toekomst.

Tijdens deeltijd-WW worden werknemers via uitkeringen gecompenseerd op hun inkomensverlies. Voorstanders zijn van mening dat dit het aantal ontslagen onder controle houdt en helpt waardevolle vaardigheden en kennis voor het bedrijf te behouden, die misschien moeilijk te verwerven zijn zodra de markten zich herstellen. Volgens het Financieele Dagblad zijn veel politici minder dan enthousiast over de regeling nadat een onafhankelijke evaluatie geen significante verschillen in gedrag en uitkomst liet zien tussen bedrijven die wel en niet hebben deelgenomen. De krant citeert echter een arbeidsmarktdeskundige die zegt dat soortgelijke regelingen in andere landen positieve resultaten hebben opgeleverd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.