Flexibele zonnecel nadert 19 procent rendement

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van het Zwitserse Empa hebben uitgedokterd hoe het komt dat Cigs-zonnecellen die bij lage temperatuur zijn gefabriceerd, zoveel slechter presteren dan wanneer de oven op heet stond. De oorzaak is een sub-optimale verdeling van elementen in de dunne film, in het bijzonder van gallium. Met een paar aanpassingen bleek het daarna wel degelijk mogelijk een productieproces te gebruiken bij een temperatuur die laag genoeg is om een plastic substraat te verdragen. De Zwitsers haalden 18,7 procent rendement, een record voor een zonnecel op een flexibel substraat.

De meestgebruikte methode om de elementen koper (Cu), indium (In), gallium (Ga) en seleen (Se) te combineren tot een dunnefilmzonnecel, is een driestaps co-evaporatieproces. Eerst worden In, Ga en Se op het substraat (typisch glas) neergelegd, dan Cu en Se en ten slotte opnieuw In, Ga en Se. Deze volgorde levert een relatief gallium-arme middenlaag op, hetgeen bijzonder belangrijk is voor de prestaties van Cigs-cellen.

Bij lagere temperatuur (minder dan 450 graden Celsius) pakt deze strategie echter niet goed uit: het rendement zakt fors in. Waarom, dat was niet bekend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.