Flexibel, voorzichtig transport met B&R’s Supertrak

Franz Rossmann is freelance technologiejournalist.

Leestijd: 6 minuten

Korte productlevenscycli en de onafgebroken tendens naar individualisering drijven conventionele assemblage- en productiemachines steeds meer tot het uiterste. Deze situatie wordt verder bemoeilijkt door de vraag naar nieuwe verpakkingssoorten en -materialen. Wolf, een Duitse fabrikant van verpakkingsmachines, laat zien hoe het met B&R-technologie producten met grote voorzichtigheid en hoge flexibiliteit door het productieproces laat bewegen.

‘Grote winkelketens en mondiale spelers in de verpakkingsindustrie streven ernaar om de overgang naar milieuvriendelijke verpakkingen binnen een paar jaar te voltooien’, zegt Markus Schmachtel, hoofd ontwerp en engineering bij Wolf Verpackungsmaschinen. Sinds de oprichting in 1988 heeft die Duitse systeembouwer ruim drieduizend vul- en verpakkingsmachines geleverd en vooral in de voedingsmiddelenindustrie een behoorlijke reputatie opgebouwd. Terugblikkend op zijn even lange loopbaan in de verpakkingstechnologie herinnert Schmachtel zich meerdere ingrijpende veranderingen. ‘Meestal probeert een ontwerpingenieur nieuwe eisen op een technische wijze te benaderen. Maar naarmate er steeds meer verschillende soorten verpakkingen en materialen bij komen, hebben verpakkingsmachines transportoplossingen nodig die veel flexibeler zijn en het product substantieel meer ontzien dan de puur mechanische kettingbanen, die tot nu toe gebruikelijk waren.’

Wolf heeft een verticale vorm-, vul- en sluitmachine (FFS) in zijn assortiment met eenvoudige omstellingen tussen alle gangbare soorten zakken, inclusief platte en gevouwen zakken en blokbodemzakken met gesealde randen. Tot nu toe werden de producten vervoerd door een topsluitmachine – die verbonden was met de FFS-machine – met gekoppelde kettingbanen die waren voorzien van meenemers die compartimenten voor de zakken vormden. Maar met dit ontwerp worden de zakken samen met het volledige transportmechanisme in een staande positie voortgeduwd in het tempo van de FFS-machine. Terwijl de zakken voortbewegen, glijdt de onderkant over de bodemplaat van het transportsysteem.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.