Flanders Make opent drie living labs in Lommel

Alexander Pil
10 oktober 2018

Onderzoekscentrum Flanders Make heeft vrijdag zijn nieuwe top infrastructuur in Lommel geopend. De drie living labs bieden mkb’ers met de nieuwste (robot)technologieën ondersteuning om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren. Ze kunnen ook de nieuwste productietechnologieën ontdekken die nodig zijn om mee te springen op de trein van Industrie 4.0.

‘Onze maakindustrie doet het goed en zet haar groeipad verder. Hoogtechnologische bedrijven zoals Atlas Copco, Niko en Picanol hebben de digitalisering die industrie 4.0 kenmerkt al hoog op hun agenda staan’, Flanders Make-topman Urbain Vandeurzen. ‘Met nieuwe infrastructuur wil Flanders Make de Vlaamse bedrijven ondersteunen om verder uit te groeien tot fabrieken voor de toekomst die topproducten maken. Die hebben we hard nodig in Vlaanderen om onze welvaart te garanderen.’

Ceo Dirk Tofs vult aan: ‘Vandaag stellen we drie nieuwe labo’s voor waar zowel grote bedrijven als mkb’s met een hart voor innovatie hun nieuwe producten kunnen testen en optimaliseren in reële omstandigheden. Zo kunnen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen. We helpen hen ook om hun productieprocessen te versterken, bijvoorbeeld met cobots en toepassing van virtual en augmented reality. Zo mikken we samen op meer productie in Vlaanderen.’

In het Operator Support 4.0 Lab krijgen bedrijven hulp om hun productie efficiënt te organiseren, bijvoorbeeld via samenwerking tussen mens en robot, en opleiding van operatoren met virtual of augmented reality. Met het mobiele Make Lab brengt Flanders Make de nieuwste productietechnieken letterlijk tot op de werkvloer van de bedrijven.

In het Joining & Materials Lab vinden bedrijven ondersteuning om bij hun productontwerp meteen de optimale manier te kiezen om materialen met elkaar te verbinden, manueel of met de nieuwste robottechnologie. De aangeboden levensduurtests voor lijmverbindingen zijn uniek in Europa.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

In het E-Powertrain Lab kunnen bedrijven terecht om de kwaliteit van elektrische aandrijvingen en hun componenten te testen in virtuele omstandigheden, zonder ze daadwerkelijk in een prototype voertuig of machine in te bouwen. Zo kunnen ze hun producten sneller en goedkoper klaarstomen voor de markt.