Flanders Make neemt voortouw in industriële elektrische dc-netwerken
Flanders Make heeft aangekondigd dat het een van de eerste industriële gelijkstroomnetwerken (dc) ter wereld heeft opgezet. Traditioneel gebeurt de distributie van elektriciteit in fabrieken via wisselstroomnetwerken (ac) met standaard topologieën en in de handel verkrijgbare componenten. Door de ontwikkeling van vermogenselektronica, energieopslag en hernieuwbare energie is er echter een optie bij gekomen om elektriciteit te distribueren: met behulp van gelijkstroom in plaats van wisselstroom.

Het gebruik van gelijkstroom is al normaal in datacenters (voor lagere spanningen). Het is ook voorgesteld voor residentieel gebruik (voor lagere vermogens en betrouwbaarheid). Maar het gebruik van gelijkstroomdistributie in de industrie is nieuw. Samen met verschillende toonaangevende industriële partners en de KU Leuven/EnergyVille heeft Flanders Make een van ’s werelds eerste functionele industriële dc-netwerken gecreëerd.
De overstap naar dc-netwerken biedt verschillende voordelen, stelt Flanders Make: grotere algemene efficiëntie door minder stappen in de energieomzetting, gemakkelijkere integratie van hernieuwbare energiebronnen en opslagsystemen, verminderde harmonische vervorming, verbeterde stabiliteit, grotere betrouwbaarheid, en betere afhandeling van bidirectionele (regeneratieve) energiestromen.
Samen met zijn partners is Flanders Make momenteel bezig met het kwantificeren van deze voordelen. Hiervoor heeft het onderzoekscentrum een prototype ontworpen en ontwikkeld dat enkel gebruikmaakt van standaard, in de handel verkrijgbare, componenten. Om de toepasbaarheid op de industrie te garanderen, hebben de industriële partners in het project de selectie van de componenten gestuurd, waaronder commercieel verkrijgbare industriële aandrijvingen van vijf gangbare merken. Het prototype omvat een assemblage van elektrische bronnen, industriële belastingen en intermediaire distributie alsmede veiligheidsvoorzieningen als middel om zo een experimenteervriendelijke omgeving van industriële kwaliteit te simuleren.