Flanders Make en Smitzh bouwen samen innovatienetwerk

Alexander Pil
3 april 2019

Op de Hannover Messe hebben Flanders Make en Smitzh een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het Vlaamse onderzoekscentrum voor de maakindustrie en het Zuid-Hollandse Smart Industry-programma gaan samen bouwen aan een kennis- en innovatienetwerk. Ze hopen bij te dragen aan de digitalisering van de productie en daarmee een sterkere maakindustrie.

Om te kunnen concurreren met productie in lagelonenlanden, hebben bedrijven in onze regio nood aan een slimme en flexibele productie die beantwoordt aan de groeiende vraag naar gepersonaliseerde producten en kleine productseries. Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Mensen gaan nauw samenwerken met robots, die vooral zwaar en repetitief werk doen, om aan gunstige prijzen te kunnen produceren in Europa. Operatoren krijgen hun opleidingen in een virtual reality-omgeving. En papieren werkinstructies in de fabriek maken plaats voor tablets met digitale werkinstructies op maat van elke operator. En dat is nog maar het begin van de transitie naar industrie 4.0 die voor de deur staat.

‘Flanders Make ondersteunt bedrijven met onderzoek, diensten op maat en testinfrastructuur om concurrentieel te blijven dankzij de digitalisering van hun productie. Om dat met succes te kunnen doen is samenwerking met anderen noodzakelijk. Daarom creëren we nu met Smitzh een netwerk over de landsgrenzen heen, waarin bedrijven samen met elkaar en met kennisinstellingen aan technologische oplossingen voor de toekomst werken’, zegt Dirk Torfs, ceo van Flanders Make.

Smitzh en Flanders Make hebben ieder een uitgebreid netwerk met bedrijven die voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Die brengen ze samen om best practices over slimme producten en productie uit te wisselen en om samen onderzoeks- en innovatieprojecten op te zetten. Die projecten zullen nauw aansluiten bij de acht Fieldlabs rond onder meer robotica en big data.