Flanders Make bouwt vierde technologiecentrum in Kortrijk

Alexander Pil
13 juli 2021

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft vorige week in Kortrijk symbolisch de eerste steen gelegd van een derde centrum voor toptechnologisch onderzoek. In het nieuwe gebouw zullen vanaf volgend najaar de nieuwste Industrie 4.0-technologieën en productiewerkwijzen worden uitgetest. Ondernemingen zullen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Bedrijven uit alle sectoren in de industrie kunnen er inspiratie opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen. Flanders Make heeft al vestigingen in Leuven, Lommel en Sint-Truiden, en dependances bij alle Vlaamse universiteiten.

‘Met dit co-creatiecentrum in Kortrijk versterkt Flanders Make opnieuw zijn toonaangevende rol in de transformatie naar een competitieve, innovatie gedreven en duurzame industrie in Vlaanderen’, aldus Urbain Vandeurzen, bestuursvoorzitter van Flanders Make. ‘Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen hier de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in uiterst competitieve fabrieken in eigen regio. Hiermee sluit Vlaanderen op het vlak van Industrie 4.0-onderzoekinfrastructuur aan bij de topregio’s in Europa.’

Flanders Make-ceo Dirk Trofs vult aan: ‘Hier krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven zo steeds van de state of the art in duurzame productie te laten proeven. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen, en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. En we kunnen alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren.’

Bij de eerstesteenlegging maakte minister Crevits bekend dat Flanders Make 11 miljoen euro extra krijgt. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in Vlaamse maakbedrijven verder te versterken. Meer specifiek kunnen zes industriële innovatieleiders – te weten: Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops, Sabca – samen met een consortium van technologie ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa de Vlaamse maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.

Vlaamse bedrijven houden goed stand

De weerbaarheid van de bedrijven in Vlaanderen was tijdens de coronacrisis groot. Dat blijkt uit een rondvraag onder partners van Flanders Make. De omzet daalde wel met een vijfde, de tewerkstelling daalde met maar 2 procent. De helft van de bedrijven heeft voor nieuwe businessmodellen gekozen. Heel veel organisaties hebben snel geschakeld naar nieuwe klanten en markten, en aanpassingen van de werkorganisatie. Drie kwart van de bedrijven geeft aan meer aandacht te besteden aan digitalisering van producten en het versnellen van processen. De helft van de bedrijven zegt ook tijdens het covidjaar hun investeringsritme en -budget te behouden. Er is aandacht voor nieuwe technologieën en aandacht voor bij- en herscholing.