Finale Robotmatch gaat tussen Avans en Hogeschool Utrecht

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De teams van Avans Hogeschool en Hogeschool Utrecht hebben zich geplaatst voor de finale van Robotmatch 2012. Doel van deze competitie is om de meest functionele en mooiste geautomatiseerde onderwijsassistent te maken. Waar in veel robotwedstrijden techneuten de boventoon voeren, bestaan Robotmatch-teams uit studenten van verschillende studierichtingen waaronder kunst, economie, sociaal en techniek.

Oorspronkelijk deden vijf hogescholen een gooi naar een finaleplaats bij Robotmatch. Inholland en Hogeschool Zuyd vielen al snel af. De inzending van Avans zette de selectiecommissie gelijk door naar de finale. De strijd om de tweede plek ging tussen Hogeschool Utrecht en de Han die allebei nog een aanvullend plan moesten maken. De commissie heeft het nieuwe plan van de HU geaccepteerd waardoor de Han achter het net vist.

Volgens Giep Hagoort, initiatiefnemer van Robotmatch 2012 en lector Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, houden hogescholen zich nog nauwelijks bezig met de komst van humanoïde robots in gebieden zoals zorg, onderwijs, dienstverlening en entertainment. Hij voorziet een grote afstand tussen Nederland en Aziatische landen waar competities over robots onderdeel vormen van het onderwijs. Om die reden wordt tijdens de finale op 11 september een speciaal onderwijsprogramma aangeboden. Robotmatch 2012 wordt ondersteund door zo‘n vijftien organisaties waaronder ABB, Agentschap NL, de Hbo-raad, National Instruments, Roboned, Syntens en de ministeries van EL&I en OC&W.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.